

IAOM Certification Track Introductory Course- Orofacial Myofunctional Disorder A-Z Instructors: Keisha Nolan & Angie Lehman

Pre-Recorded Lectures- All lectures will be available through the secure, member login site Kajabi. Modules 1-9 must be completed, and quizzes passed with 80% accuracy prior to the live Zoom or inperson 3-day lectures. Participants with have 30 days to complete the 13 hours of Module lectures.

Module 1: (51 minutes)

Welcome Scope of Practice Total Body Care- Connecting the Dots and the Team Orofacial Myofunctional Disorders Defined and Historical Review Equilibrium Theory Quiz

Module 2: Angie Lehman (111 minutes)

Dental Fundamentals: Universal Numbering System, Malocclusions, Palate Development Oral Isthmus Facial Shapes TMD Ouiz

Module 3: (127 minutes)

Anatomy, Physiology & Function of the Orofacial Complex: Body Posture and Airway Quiz

Module 4: (126 minutes)

Anatomy, Physiology & Function of the Orofacial Complex: Lips, Cheeks and Tongue Tethered Oral Tissues
Ouiz

Module 5: (35 minutes)

Feeding and Swallowing- Stages of a Swallow, Normal/Abnormal Swallowing Muscles of Mastication Quiz

Module 6: (26 minutes)

Speech

Scope of Practice of an SLP OMDs and Speech Quiz



Module 7: (90 minutes)

Habit Elimination Theory and Program Quiz

Module 8: (54 minutes)

Practice Management Universal Precautions Quiz

Module 9: (163 minutes)

Pediatrics Case Study- Videos and Documents (documents are on-line only) Quiz

Total hours of pre-recorded modules: 13 hours, ASHA CEUs for online portion: 1.3

Day One Live Zoom: 8:30 am - 5:00 pm EST

8:15 am – 8:30 am	Sign In	
8:30 am – 9:30 am	Q & A of Pre-Recorded Material	1.0 hour
9:30 am – 10:30 am	Photography	1.0 hour
	OMD Intake/Case History	
10:30 am – 10:45 am	Break	
10:45 am - 1:00 pm	OMD Evaluation- Airway, Facial Structures,	2.25 hour
	Dentition and Hard/Soft Palates	
1:00 pm - 2:00 pm	Lunch	
2:00 pm – 3:15 pm	OMD Evaluation- Mandible, TMD, Labial	1.25 hours
	Posture and Function, Labial and Buccal Frena	
3:15 pm – 3:30 pm	Break	
3:30 pm - 5:00 pm	OMD Evaluation- Lingual Posture and	1.5 hours
	Function and Lingual Frenum	
Homework	Special Person- Intake, photos, and sections of	Total Hours: 7.0
	the evaluation that were covered today	

Day Two Live Zoom: 8:30 am - 5:00 pm EST

8:15 am – 8:30 am	Sign In	
8:30 am – 9:30 am	Review Self/Special Person Intake and Photos	1.0 hour
9:30 am – 10:30 am	OMD Evaluation- Oral Phase of the Swallow	1.0 hour
	and Speech	
10:30 am – 10:45 am	Break	
10:45 am - 1:00 pm	Adult Case Study	2.25 hour



1:00 pm – 2:00 pm	Lunch	
2:00 pm – 3:15 pm	Self-Evaluation	1.25 hour
3:15 pm – 3:30 pm	Break	
3:30 pm - 5:00 pm	Self-Treatment Planning	1.5 hour
Homework	Freeze Straw, Complete Special Person &	Total Hours: 7.0
	Self-Evaluations, Develop Treatment Plans	

Day Three Live Zoom: 8:30 am - 4:00 pm EST

8:15 am – 8:30 am	Sign In	
8:30 am – 9:30 am	Review Special Person Evaluations	1.0 hour
	& Treatment Plans	
9:30 am – 10:30 am	Therapeutic Approaches	1.0 hour
10:30 am – 10:45 am	Break	
10:45 am – 11:45 pm	Therapeutic Exercises	1.0 hour
_	_	
11:45 pm – 12:45 pm	Lunch	
12:45 pm – 2:15 pm	Therapeutic Exercises	1.5
2:15 pm - 2:30 pm	Break	
2:30 pm – 4:00 pm	Self-Development	1.5 hours
		Total Hours: 6.0

Total hours of live Zoom lectures: 20, ASHA CEU for live Zoom or in-person: 2.0

Total course hours: 33; Total ASHA CEU for course: 3.3